Flaki po bolońsku

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
400g flaków, 100g bekonu, 2 marchewki, 5-6 łyżek oliwy, średni seler, 2 małe cebule, 2 pietruszki, 3 pomidory, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, łyżeczka szałwii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 nieduże strąki papryki (żółtej), pieprz, sól
 
  1. Po dokładnym oczyszczeniu i opłukaniu w bieżącej wodzie ugotować flaki do miękości.
  2. Warzywa opłukać, oczyścić i pokrajać w odrębną kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i odłożyć na talerzyk.
  3. Paprykę opłukać, przekrajać wzdłuż, usunąć pestki i pokrajać w paski.
  4. W dużym rondlu rozgrzać część oliwy, włożyć warzywa i dusić na małym ogniu.
  5. W tym czasie miękkie flaki wyjąć z wywaru (wywar pozostawić), następnie przesmażyć je na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą.
  6. Podduszone warzywa zalać wywarem, dodać flaki, przyprawić solą i pieprzem; zagotować.
  7. Bekon i obrany czosnek posiekać w drobną kostkę i utrzeć z szałwią i natką pietruszki na jednolitą masę.
  8. Pokrajane pomidory oraz utartą masę włożyć do wazy, rozprowadzić częścią zupy, po czym wlać pozostałą.
  9. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.